Neem contact op
Workshop Team Uiterwaarden

Uiterwaardendag 2023 – Rijkswaterstaat

Workshop Team Uiterwaarden d.d. 18 april 2023

Locatie: Slot Doddendael te Ewijk

Op dinsdag 18 april werd de Uiterwaardendag 2023 georganiseerd door opdrachtpartner Rijkswaterstaat. Op een mooie locatie, Slot Doddendael in Ewijk, vond de eerste bijeenkomst plaats voor genodigde betrokken partijen van project WOCU (Waardengedreven OnderhoudsContract Uiterwaarden).

Tijdens deze kennismaking ‘met blik op de toekomst’ gingen de deelnemers samen het gesprek aan over het beheer en onderhoud van de uiterwaarden. Het was een geslaagde dag. Dankzij de enthousiaste bijdragen was er veel interactie en waren er volop inspirerende gesprekken en ontmoetingen.

In het dagprogramma een gevarieerd aanbod aan sprekers. Na een interactief intermezzo volgde gelegenheid voor deelname aan verschillende (wandel)workshops. Namens Team Rijntakken verzorgden Monique Naus – Omgevingsmanager RWS en Erwin Suijckerbuijk – Manager Onderhoud Prop Beplantingswerken een workshop ‘Inzet lokale kennis/partijen bij beheer en onderhoud uiterwaarden’. Volgend op de presentatie werd gesproken over de 1250 stakeholders in dit gebied, het managen van verwachtingen, leren en kennisuitwisseling, gebiedsgebonden bijzonderheden, vrijwilligers, financiële en economische afwegingen, verplichtingen vanuit wet- en regelgeving, belangen van natuur en omgeving. Een grote diversiteit aan onderwerpen kwamen aan de orde. Een interessant gesprek over leefwereld versus techniek en assetmanagement, waarbij gelijkwaardigheid van diverse betrokken partijen een belangrijke rol speelt. Een deelnemer deed de uitspraak “Waardengedreven is niet altijd in euro’s uit te drukken”.

Binnenkort volgt door Rijkswaterstaat een korte terugblik op de Uiterwaardendag. Ook wordt een serie nieuwsberichten over behandelde thema’s gepubliceerd. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het uiterwaardenbeheer? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Uiterwaardenbeheer van Rijkswaterstaat.