Neem contact op
schoorsten elst final

2024 – Kleinschalig onderhoud schoorstenen

Locatie: Elst, Afferden en Hurwenen

Achtergrond

Van oudsher werden alle steenfabrieken gebouwd in de buurt van de Nederlandse rivieren. De belangrijkste grondstof rivierklei is hier namelijk volop voor handen. Daarnaast vorm(d)en de rivieren een belangrijke rol in transport, zowel voor de afvoer van het eindproduct als de aanvoer van grond- en brandstoffen. Hoewel een deel van de steenfabrieken nu gesloten is, zijn er meerdere schoorstenen van voormalige steenfabrieken te vinden in de uiterwaarden. Vanwege cultuurhistorische waarde blijven deze schoorstenen behouden. Binnenkort laten we aan enkele schoorstenen kleinschalige onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Voor 2024 staan de volgende schoorstenen op de planning:

* steenfabriek Timmermans – Amerongse Bovenpolder – Elst – uitgesteld ivm broedende slechtvalk, werkzaamheden worden opnieuw ingepland na broedseizoen (waarschijnlijk augustus/september)

* steenfabriek De Turksewaard – Afferdensche- en Deestsche Waarden – Afferden – mei 2024

* steenfabriek De Lage Waard – Hurwenensche uiterwaarden – Hurwenen – september 2024 – meer informatie volgt in augustus.

De werkzaamheden bij de schoorstenen te Elst en Afferden zullen slechts enkele dagen in beslag nemen en zijn gericht op het repareren en deels vervangen van de bliksemafleidersinstallatie. Daarnaast wordt in Elst het voegwerk gecontroleerd en in Afferden worden de trekbanden van de schoorsteen gecoat. Uiteraard zijn er vooraf ecologische inspecties uitgevoerd. Met deze werkzaamheden zorgen we dat de schoorstenen veilig blijven en zullen zij nog lang onderdeel blijven uitmaken van het Nederlandse landschap.