Het zal niemand ontgaan zijn de afgelopen week: het hoge water in de Nederlandse rivieren. Hoogwater in deze tijd van het jaar is op zich niets bijzonders. Al het regenwater van het herfstige weer de afgelopen weken wordt mede via de grote rivieren afgevoerd. Daarnaast was er aan de kust een sterke noordwesterwind, waardoor ook daar hoge waterstanden ontstonden. Door deze combinatie ontstond een unieke situatie, waarbij in alle watersystemen tegelijk sprake was van hoogwater. Het water in de rivieren kon daarom niet zo snel in zee afgevoerd worden en de uiterwaarden liepen vol.
Tijdens het project ‘Ruimte voor de Rivier’ is er letterlijk meer ruimte voor de rivieren gecreëerd. Dijken zijn landinwaarts verlegd, er zijn nevengeulen uitgegraven en de uiterwaarden zijn verlaagd. De Noordwaard in de Biesbosch is toen ook speciaal ontwikkeld om de rivieren bij hoogwater te ontlasten. Sinds 2015 is de Noordwaard nu voor de derde keer volgestroomd.
Gelukkig is hoogwater tegenwoordig goed te voorspellen door alle monitoring systemen. Zo was de komst op hoogwater al geruime tijd van tevoren bekend en kon er actie ondernomen worden. Grote afgebroken takken en stammen aan de oevers zijn verwijderd, aangezien deze een gevaar kunnen vormen voor scheepvaart wanneer deze terecht komen in het vaarwater. Kuddes runderen die grazen in de uiterwaarden konden tijdig verplaatst worden naar hoger gelegen gebieden.
Zo is vorige week maar weer gebleken hoe belangrijk de uiterwaarden zijn in het opvangen van pieken in hoogwater. Hieronder enkele mooie foto’s gemaakt door onze gebiedsconciërges, werkzaam langs de Waal, Lek, Nederrijn en Merwede.