Neem contact op
groepsfoto opruimactie 2

Maart 2024 – Opruimhelden aan het werk

In maart en april worden in heel Nederland initiatieven georganiseerd om zwerfvuil te verzamelen en af te voeren. Dit is hiervoor een ideale periode, want na het hoge water in de winter blijft er meestal veel zwerfafval achter in de uiterwaarden. Ook collega’s van Team Rijntakken hebben een bescheiden steentje bijgedragen aan de volgende twee opruimacties.  

Op 9 maart vond er een grootschalige opruimactie plaats in Nationaal Park De Biesbosch. In verband met het broedseizoen van de zeearend is besloten dit eerder uit te voeren dan de Landelijke Opruimdag. Tijdens deze opruimactie is er door 200 vrijwilligers 40 kuub aan zwerfafval opgeruimd. Er was veel drijfvuil te vinden, bestaande uit organisch materiaal zoals riet en takken, maar ook zwerfafval wat van andere plekken is meegedreven en uiteindelijk in de Biesbosch terecht komt. Denk hierbij aan verpakkingen van snacks, blikjes, doppen, visdraad maar ook veel stukken plastic. 

Zaterdag 23 maart was het Landelijke Opruimdag en heeft een aantal Rijntakkers deelgenomen aan de opruimactie in Wijk bij Duurstede. Ze hebben zich bekommerd om de oevers van de Lek. In deze gemeente is de werkgroep Opgeruimd Wijk actief, die het hele jaar door zwerfvuil verzamelen in en rond Wijk bij Duurstede. Dat was ook wel te merken, want hier lag aanzienlijk minder zwerfvuil dan in de Biesbosch. Dat geeft meteen aan hoe belangrijk het is het hele jaar door zwerfvuil te verzamelen, voordat het de kans krijgt in onze rivieren terecht te komen.

Op 21 september vindt de World Cleanup Day plaats. Dit is een jaarlijkse, wereldwijde opruimactie in september, waaraan ondertussen 180 landen meedoen. Wil jij dan ook een steentje bijdragen, kijk dan op hier voor meer informatie.

Woon jij in een gemeente aan de Neder-Rijn, Lek, Waal of Merwede en wil je meer informatie over ondersteuning in het verzamelen van zwerfvuil in de uiterwaarden in jouw woonomgeving? Stuur dan een bericht naar team.rijntakken@vanoord.com of klik hier voor het contactformulier.