Locatie: Bakenhof, Arnhem
Update werkzaamheden Bakenhof – 2024
In het najaar van 2023 is de nevelgeul door baggeren weer op diepte gebracht, om zo weer een goede doorstroming bij hoog water te waarborgen. Echter brak daarna al snel een langdurige periode van hoog water aan, waardoor niet alle werkzaamheden konden worden uitgevoerd. De laatste werkzaamheden ter versterking van de oever zijn daarom doorgeschoven naar 2024 en zullen binnenkort van start gaan.
Bij de zuidelijk ingang van de geul wordt de oever versterkt, zodat deze beter bestand is tegen oevererosie veroorzaakt door de stroming van de Nederrijn en golfslag door scheepvaart. Hierbij is gekozen voor een natuurvriendelijke oplossing. Ter voorbereiding op deze versterking is vorig jaar de toplaag aarde verwijderd en tijdelijk als gronddepot achtergelaten in de uiterwaard. Deze aarde zal gemengd worden met kalk en vervolgens teruggebracht worden op de oever. Daarna wordt de oever ingezaaid met een graszaadmengsel. Het kalk zorgt ervoor dat de grond meteen stevigheid krijgt. Wanneer de zaden uitgekomen zijn zal de begroeiing van gras- en rietsoorten deze functie overnemen.
Werkzaamheden
Voor het realiseren van bovengenoemde werkzaamheden wordt een deel van de uiterwaard tijdelijk afgezet, zoals te zien op de foto. Tijdens het aanvoeren van de kalk en het benodigde materieel zal er een verkeersregelaar op het fietspad ingezet worden om dit in goede banen te leiden. Mogelijk is er een kortdurende afzetting nodig.
Planning
De werkzaamheden zullen naar verwachting één week duren. De exacte startdatum is momenteel onbekend. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden is een droge oever noodzakelijk en dat wordt bepaald door de waterstand. Zodra de waterstand het toelaat wordt de oever versterkt en hersteld.
Achtergrond
In de Bakenhof in Arnhem ligt er naast de Nederrijn een nevengeul. Door de stroming van de Nederrijn wordt er aan de zuidelijke ingang van de geul grond meegenomen dat zich op meerdere plekken in de nevengeul afzet. In de afgelopen jaren is de nevengeul minder diep geworden door deze afzetting. Daarnaast ontstaan er in de geul juist plekken waar de geul te diep wordt (erosiegaten). Hierdoor wordt de bodem van de geul onregelmatig en wordt verdere afzetting van de grond bevorderd. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de hoogwaterveiligheid en waterkwaliteit en houdt daarom nevengeulen van de grote rivieren op diepte voor een goede doorstroming. Vanaf 18 september 2023 start team Rijntakken met het uitdiepen van de geul.
Wilt u meer informatie over team Rijntakken?
Werkzaamheden
De grond die uit de nevengeul wordt gebaggerd wordt tijdelijk op de oever tussen de geul en de Nederrijn gelegd. Met de vrijkomende grond worden diepe erosiegaten in de geul gedempt, zodat de bodem van de geul weer gelijk wordt. Daarnaast wordt deze grond gebruikt om een deel van de oever te versterken. Door deze versterking en het gelijk maken van de bodem van de geul wordt het proces van grondafzetting geremd. De overgebleven grond wordt afgevoerd naar de Verlengde Nieuwe Haven, aan de overkant van de Nederrijn. Deze haven wordt met de gebaggerde grond gedempt.
Kiepkarren vervoeren de grond van de Noordoever naar de kraan en de ponton, waar de grond wordt overgebracht in drijvende bakken op het water. Een stuwboot vervoert deze bakken vervolgens naar de haven. Daar wordt de grond met een kraan verplaatst in een kiepkar, die verder de haven in rijdt en de grond op de juiste plek lost.
In totaal wordt ongeveer 13.000 m3 grond verplaatst naar de haven. Dit staat gelijk aan ongeveer 50 keer heen en weer varen.
Deze werkzaamheden duren naar verwachting 6 weken. Tijdens deze periode blijft het fietspad over de Malburgse Bandijk toegankelijk. De uiterwaarde tussen de nevengeul en de Nederrijn wordt afgesloten, zie de rode markering op de afbeelding hierboven. Dit werkgebied is tijdelijk niet toegankelijk in verband met veiligheid, zoals rijdend materieel en mogelijk instabiele oevers. Wandelen buiten de paden is in de uiterwaarden niet toegestaan.
Planning
Week 36 – 37 aanvoer materieel en inrichting werkomgeving, inclusief afsluiting werkgebied
week 38 – 39 baggeren en aanvullen erosiegaten
week 40 – 41 baggeren en herstellen oevers
week 40 – 44 baggeren en grond afvoeren naar Verlengde Nieuwe haven
week 45 – afvoer materieel en herstellen werkgebie